You Are Reading

0

Mati : Soalan buat bakal permaisuri

Insoft Saturday, October 17, 2009
"Anta jika nak kawen, jangan paksa zaujah anta jadi seperti apa yang anta mahu. Anta kena biarkan dia jadi seperti apa yang dia mahu." sahabatku Azlan membuka cerita nikah.

Aku hanya mengangguk sambil menikmati mee goreng mamak dan kopi radix ais. Biasa. Teruna bujangan sebaya kami ketika berjumpa pasti tidak lepas dengan isu pernikahan. Darah tengah manis kata orang. Fahmi tersenyum. Dzul leka dengan aiskrimnya.

" Ketika taaruf, anta tanya kepada bakal zaujah anta tu. Anti mahu mati dalam Islam ni bagaimana?. Anta pun kena jelaskan kepada zaujah anta yang anta mahu mati dalam Islam bagaimana. Anta jangan paksa Zaujah membantu dan menyokong anta sahaja. Jika anta mati dulu, siapa yang zaujah anta mahu sokong?" nasihat Azlan panjang. Kalau bagi nasihat kalah orang beranak 3.Benar kata Azlan. Persoalan mati. Ia bukan termasuk dalam rukun nikah. Mahupun perlu dilafazkan ketika akad. Tetapi persoalan bagaimana kita ingin mati adalah soalan bagaimana kita ingin hidup.

Ia sama seperti soalan yang sering kita tanyakan.

"Apakah tujuan hidup kita?"

Cuma di sebalik bertanyakan tujuan hidup yang menggambarkan permulaan, kita terbalikkan untuk bertanya lagi bagaimana tujuan mati yang dilihat sebagai pengakhiran.

Benar, cukuplah mati sebagai peringatan kepada orang-orang yang beriman.

Mahu mati sebagai apa?

"A cow?"
" Saya tak cakap awak ni lembu. Saya cakap macam."


p/s : "Bagaimanakah anti mahu mati dalam Islam?". Sape nak jawab angkat tangan.

0 comments:

 
Copyright 2010 InSoft...