You Are Reading

0

Beberapa?

Insoft Monday, May 24, 2010

“ Apakah interpretasi anda pada satu perkataan ini? ”

“ BEBERAPA”

Seperti biasa, sebelum ke poliklinik setiap pagi, aku akan menyempatkan diri menonton berita di televisyen. entah kenapa, pagi itu bukan berita yang ada, tetapi rancangan bersama motivator terkenal Indonesia, Pak Mario Teguh.

“ Jika saya katakan di belakang ruang ini ada BEBERAPA orang sedang bermesyuarat, berapa oragkah yang ada? ”

Soal Pak Mario kepada para hadirin.

3-4 orang ”

“ 2-10 orang ”

Tidak terbatas ”

“ 100 orang ”

“ 4-7 orang ”

Berbagai-bagai jawapan yang diterima dan diberikan oleh para hadirin.

“ Jika anda sedang bekerja dengan atasan anda, atasan anda meminta anda untuk membuatkan kopi untuk BEBERAPA tetamu atasan anda, berapa banyakkah kopi yang anda akan buat ? ”

“ Anda memahami BEBERAPA adalah 3-4 orang. Apa yang akan terjadi jika atasan anda memahami BEBERAPA adalah 100 orang bahkan tidak terbatas? ”

Hanya sebuah perkataan dari bahasa yang sama bisa menimbulkan bermacam pemahaman sehingga boleh menimbulkan konflik. Bayangkan terhadap pelbagai persoalan dan kejadian yang ada dalam kehidupan kita.

Jika anda BELUM MEMAHAMI maksud orang lain sehingga melihat adanya PERBEDAAN, BERSABARLAH dan cuba memahaminya perlahan-lahan. Kerana boleh jadi apa yang dimaksudkan oleh orang itu SAMA dengan apa yang anda maksudkan.

Salam Super...

P/S : Jangan sampai konflik dan sengkata bukan disebabkan perbeza pendapat atau pandangan, tetapi kerana kita TIDAK SABAR terhadap sesuatau yang kita tidak paham.

"Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar." (3: 146)

0 comments:

 
Copyright 2010 InSoft...